+48 662 265 343

PROGRAM I PRELEGENCI

Nasze wydarzenia kierujemy do wszystkich osób związanych z rynkiem zbożowym

Do osób prywatnych, przedsiębiorstw specjalizujących się w produkcji pasz, producentów rolnych, posiadaczy młynów i olejarni, właścicieli firm handlowych oraz firm logistycznych.

Co roku w Gdańskiej Giełdzie Zboża biorą udział osoby, które intensywnie działają na polskim oraz europejskim rynku zbożowym. Podczas wydarzenia prowadzone są dyskusje na temat najnowszych trendów stosowanych w uprawie oraz sprzedaży roślin zbożowych i oleistych. Jest to również doskonała możliwość do zasięgnięcia opinii ekspertów i pozyskania nowych kontaktów handlowych.

Zobacz program
Program

Gdańska Giełda Zboża KRYNICA-ZDRÓJ 2026 odbędzie się 14-15 stycznia 2026 w Hotelu Belmonte w Krynicy Zdrój.

Program wydarzenia

14 stycznia 2026

14:00-17:00 Seminarium 
Wystąpienie
Temat
Prowadzący
Prelekcja Rynek zbóż w II połowie sezonu 2025/26, czego możemy się spodziewać? Wojtek Sabarański - Sparks Polska
Prelekcja Omówienie aktualnej kondycji oraz perspektyw rozwoju sektora paszowego Tomasz Gumola - De Heus Sp. z o.o.
Panel Dyskusyjny 1 Uczestnicy Panelu Dyskusyjnego:

Tomasz Gumola - De Heus Sp. z o.o.

Tomasz Walerowicz - Cedrob S.A.
Prelekcja Obecne wyzwania i prognozy dla przemysłu młynarskiego Rafał Bal - Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego
Panel Dyskusyjny 2 Uczestnicy Panelu Dyskusyjnego:

Rafał Bal - Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego

Adam Koc - Młyny Szczepanki Sp. z o.o.

Krzysztof Winiarski - Interchemall Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Przerwa
Prelekcja Analiza stanu obecnego i kierunków rozwoju sektora biopaliw Adam Stępień - Krajowa Izba Biopaliw
Panel Dyskusyjny 3 Uczestnicy Panelu Dyskusyjnego:

Adam Stępień - Krajowa Izba Biopaliw

Arkadiusz Barylski - BZK Group Sp. z o.o.
Prelekcja Czynniki wpływające na kursy walut w 2026 roku. Międzynarodowe otoczenie ekonomiczne, sytuacja geopolityczna oraz uwarunkowania lokalne. Jakub Makurat - Ebury Polska


20:00-00:00 Biesiada w Karczmie

15 stycznia 2026

10:00 - 17:00 Giełda

Główna część naszego wydarzenia– wyjątkowa okazja do bezpośrednich spotkań z partnerami biznesowymi, z którymi na co dzień kontaktujemy się głównie za pośrednictwem telefonu, maila czy komunikatorów. Intensywność interakcji podczas Giełdy sprawia, że jest to niezastąpione miejsce dla każdego, kto chce zacieśniać współpracę i rozwijać swój biznes w branży zboża.



13:00 - 15:00 Lunch

19:00-00:00 Uroczysta Kolacja


Na zakończenie wydarzenia Uroczysta Kolacja – ostatnia część Giełdy, podczas której w swobodnej atmosferze podsumujemy intensywne dwa dni spotkań i rozmów. To doskonała okazja, by w mniej formalnych okolicznościach przypieczętować nawiązane kontakty, wymienić się wrażeniami i pożegnać się do kolejnego spotkania. Wspólny posiłek to symboliczne zakończenie Giełdy, które sprzyja budowaniu trwałych relacji biznesowych.


PRELEGENCI

Prowadzący

Podczas zimowej edycji Gdańskiej Giełdy Zboża planujemy Seminarium poświęcone omówieniu sytuacji w trzech sektorach odpowiadających za przerób zboża – w przemyśle paszowym, młynarskim oraz biopaliw.

Przemysław Tronina

Michał Gierliński

De Heus Sp. z o.o.

Starszy Kupiec w De Heus Sp. z o.o., z branżą rolną związany od ponad 16 lat, z czego ostatnią dekadę poświęcił międzynarodowemu handlowi surowcami mleczarskimi, tłuszczami i komponentami na bazie białek mlecznych i serwatkowych również dla branży paszowej.

Do zespołu De Heus dołączył pod koniec 2023 r., gdzie odpowiada za zaopatrzenie w surowce białkowe polskiej produkcji ponad 2 mln to pasz rocznie. Firma De Heus jest międzynarodowym producentem pełnej gamy mieszanek paszowych, premiksów, koncentratów i pasz specjalnych dla hodowców drobiu, bydła i trzody chlewnej.

Temat prezentacji:

Rynek zbóż w II połowie sezonu 2025/26, czego możemy się spodziewać?

Wojtek Sabarański

Wojtek Sabarański

Prelegent

Wojtek Sabarański – analityk rynku zbóż. Od ponad 20 lat związany z firmą Sparks Polska Sp. z o.o., w której koordynuje prace związane z prowadzeniem serwisu informacyjnego z rynku zbóż i oleistych.

Sparks Polska Sp. z o.o. jest wiodącą firmą oferującą pełen zakres usług badawczych, analitycznych, informacyjnych oraz konsultingowych dla branży rolno-spożywczej. W ramach prowadzonej działalności, Sparks Polska dostarcza m.in. analizy i informacje rynkowe wielu firmom działającym na rynku zbóż i roślin oleistych w Polsce i za granicą. W odniesieniu do rynku polskiego, Sparks Polska współpracuje z firmami z branży zbożowej, paszowej i tłuszczowej, a także z gospodarstwami rolnymi oferując bieżące serwisy informacyjne dzięki którym klienci Sparks Polska mają dostęp do aktualnej i wiarygodnej informacji rynkowej, danych i notowań cen.

Temat prezentacji:

Omówienie aktualnej kondycji oraz perspektyw rozwoju sektora paszowego

Tomasz Gumola

Tomasz Gumola

Prelegent

Tomasz Gumola, kierownik marketingu strategicznego i ESG, De Heus Sp. z o.o. Menedżer z ponad 20-letnim doświadczeniem w sprzedaży i zrównoważonym rozwoju. W De Heus Polska odpowiada za marketing strategiczny oraz wdrażanie celów ESG, wspierając hodowców w nowoczesnej i odpowiedzialnej produkcji żywności. Jest współtwórcą Carbon Compass – innowacyjnego narzędzia do obliczania śladu węglowego mięsa i identyfikacji sposobów redukcji emisji w produkcji zwierzęcej.

Panel Dyskusyjny

Jakub Agaś
Tomasz Walerowicz
Cedrob S.A.
Dyrektor Generalny Zakładu Produkcji Pasz Cedrob S.A. Z branżą paszową związany jest od ponad 21 lat, rozpoczynając swoją karierę w Wipasz S.A., gdzie zdobywał pierwsze szlify zawodowe. Od blisko 19 lat jego ścieżka zawodowa jest nierozerwalnie związana ze spółką Cedrob S.A. Początkowo zajmował stanowisko zastępcy dyrektora, gdzie odpowiadał za kluczowe obszary, takie jak produkcja, inwestycje i eksploatacja. Od czterech lat jego zakres obowiązków uległ znacznemu rozszerzeniu. Obecnie sprawuje nadzór nad: zakupami, logistyką i sprzedażą pasz. Nadzorowany przez niego roczny wolumen obrotu pasz przekracza 1,5 miliona ton. W latach 2019–2025 był członkiem Rady Rozwoju Obszaru Gospodarczego przy Pomorskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej. Jest również członkiem rady nadzorczej Cedrob Cargo, spółki córki Cedrob S.A., która specjalizuje się w transporcie kolejowym i intermodalnym. Cedrob S.A. jest największym polskim producentem mięsa.




Temat prezentacji:

Obecne wyzwania i prognozy dla przemysłu młynarskiego

Tomasz Gumola

Rafał Bal

Prelegent

dr inż. Rafał Bal– ekspert w dziedzinie inżynierii rolniczej i technologii młynarstwa, z wieloletnim doświadczeniem w zarządzaniu zakładami przemysłu zbożowo-młynarskiego. Przez ponad 10 lat związany był z jednym z największych młynów w Polsce, gdzie pełnił funkcje dyrektora operacyjnego oraz członka zarządu, odpowiadając za rozwój technologiczny, optymalizację procesów i strategiczne zarządzanie produkcją. Jest doktorem inżynierem w zakresie inżynierii rolniczej, specjalizującym się w energetyce rolniczej, co pozwala mu łączyć wiedzę technologiczną, energetyczną i procesową w ocenie i modernizacji współczesnych systemów młynarskich. Obecnie pełni funkcję Prezesa Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego, gdzie reprezentuje branżę, wspiera rozwój standardów jakości oraz aktywnie uczestniczy w kształtowaniu kierunków rozwoju sektora.

Panel Dyskusyjny

Jakub Agaś
Adam Koc
Młyny Szczepanki Sp. z o.o.
Prezes Zarządu Młyny Szczepanki Sp. z o.o., z branżą rolną związany od ponad 26 lat. Pierwsze doświadczenia zawodowe zdobywał na różnych szczeblach w rolniczej administracji rządowej. Od 9 lat zgłębia tajniki młynarstwa prowadząc wspólnie z właścicielami Spółkę Młyny Szczepanki. Młyny Szczepanki Sp. z o.o. to rodzinna firma założona w 1992 r. w Szczepankach, miejscowości położonej na malowniczym pograniczu Pomorza i Kujaw. Wiedza, doświadczenie i inspiracja czerpane są z pasji i wielopokoleniowej tradycji młynarskiej. Mąki produkowane przez Młyny Szczepanki cieszą się dużym uznaniem, zarówno wśród konsumentów, jak i odbiorców przemysłu spożywczego. Wysoka jakość produktu, dbałość o konsumenta oraz najwyższe standardy technologiczne i produkcyjne to podstawowe wartości firmy. Młyny Szczepanki Sp. z o.o. jest właścicielem marki "Mąka Polka".
Bernhard Dahmen
Krzysztof Winiarski
Interchemall Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Menager z dużym doświadczeniem w kierowaniu przedsiębiorstw w branży komunalnej i przemysłu spożywczego. Pełni funkcję dyrektora zarządzającego i członka zarządu w Interchemall Zespół Młynów Jelonki sp. z o.o,. przedsiębiorstwa będącego w czołówce największych młynów w Polsce. Odpowiada za codzienne funkcjonowanie i operacje firmy oraz wdrażanie strategii ustalonej przez zarząd. Członek rady nadzorczej Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego.




Temat prezentacji:

Analiza stanu obecnego i kierunków rozwoju sektora biopaliw

Adam Stępień

Adam Stępień

Prelegent

Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, a także studiów podyplomowych z zakresu europeistyki i politologii. W początku kariery zawodowej związany z organizacjami rolniczymi. W latach 2005-2010 pracował w Biurze Krajowej Rady Izb Rolniczych, a od 2011 roku pełni funkcję Dyrektora Generalnego Krajowej Izby Biopaliw oraz Członka Zarządu. Od 2015 roku jednocześnie Dyrektor Generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju, z ramienia którego w latach 2015-2018 był Członkiem Zarządu Europejskiej Organizacji producentów Oleju FEDIOL. Wiceprzewodniczący grupy roboczej Copa-Cogeca „Bioenergia/ biotechnologia”. Autor szeregu publikacji i artykułów z zakresu rolnictwa, energii odnawialnej, przemysłu spożywczego i biopaliw transportowych.

Temat prezentacji:

Czynniki wpływające na kursy walut w 2026 roku. Międzynarodowe otoczenie ekonomiczne, sytuacja geopolityczna oraz uwarunkowania lokalne.

Jakub Makurat

Jakub Makurat

Prelegent

Jakub Makurat jest specjalistą z branży Fintech z wieloletnim doświadczeniem w obszarze bankowości transakcyjnej i korporacyjnej. Od ponad 25 lat jest zaangażowany w rozwój handlu zagranicznego w firmach sektora MŚP w Polsce. Od 2015 jego głównym obszarem zainteresowań są nowoczesne usługi finansowe wspierające rozwój handlu zagranicznego, także w formule e-commerce. W międzynarodowej instytucji płatniczej Ebury odpowiada za zarządzanie sprzedażą, współpracę z przedsiębiorcami oraz ekspansję w Czechach, Polsce, Słowacji i krajach bałtyckich.

Dołącz do wydarzenia

Dołącz do kolejnej edycji Gdańskiej Giełdy Zboża, wykupując jeden z dostępnych pakietów. Wybierz odpowiedni pakiet dla siebie.

Kup bilet wstępu