Nasze wydarzenia kierujemy do wszystkich osób związanych z rynkiem zbożowym: osób prywatnych, przedsiębiorstw specjalizujących się w produkcji pasz, producentów rolnych, posiadaczy młynów i olejarni, właścicieli firm handlowych oraz firm logistycznych.

Co roku w GdGZ biorą udział osoby, które intensywnie działają na polskim oraz europejskim rynku zbożowym. Prowadzone są dyskusje na temat najnowszych trendów stosowanych w uprawie oraz sprzedaży roślin zbożowych i oleistych. Jest to również doskonała możliwość do zasięgnięcia opinii ekspertów i pozyskania nowych kontaktów handlowych.

Gdańska Giełda Zboża odbędzie się 13 lipca w Hotelu Sheraton tuż przy Sopockim molo.

Program wydarzenia:

Seminarium

10:00 - 12:30


Podczas Seminarium wystąpią eksperci branży zbożowej oraz prowadzona będzie wymiana opinii
na temat tego co może się wydarzyć na rynku zbóż i nasion oleistych w nadchodzącym sezonie. 

Program Seminarium: 

10.00- 10.10

Otwarcie seminarium i słowo wstępne – Zbigniew Ohler

10.10-12.30

2 Panele dotyczące możliwych scenariuszy na  globalnym, europejskim i polskim rynkach zbóż, rzepaku i śrut w nadchodzącym sezonie 2023/2024.








Sergey Feofilov

Dyrektor Generalny UkrAgroConsult

Dr hab. w ekonomii. Dyrektor Generalny i założyciel UkrAgroConsult – pierwszej ukraińskiej agencji konsultingowej specjalizującej się w rolnictwie Ukrainy i regionu Morza Czarnego (od 1994). UkrAgroConsult obsługuje globalnych operatorów agrobiznesu z ponad 50 krajów na całym świecie, dostarczając wysokiej jakości informacje rynkowe wiodącym międzynarodowym producentom rolnym, handlowcom, gospodarstwom rolnym, przetwórcom, inwestorom,
bankom itp.

Firma dostarcza raporty analityczne na temat rynków zbóż i roślinoleistych, pogłębione badania rynku rolnego, doradztwo inwestycyjne, planowanie biznesowe. Jest organizatorem najważniejszych międzynarodowych konferencji poświęconych zbożom i roślinom oleistym oraz współpracuje z najważniejszymi światowymi i międzyrządowymi organizacjami sektora rolniczego.



Bernhard Dahmen

Szef Zespołu Pozyskiwania Surowców
oraz sprzedaży produktów CropEnergies AG

Kierownik działu zbóż od 2004 roku w firmie CropEnergies AG, wiodącego producenta etanolu w Europie. Odpowiada za zakup ok. 3 mln ton zboża oraz sprzedaż ok. 1,2 mln ton Produktów Towarowych. 

Bernhard Dahmen pracuje również jako arbiter w kilku organizacjach europejskich i był członkiem Rady Stowarzyszenia Handlu Zbożem i Paszami w Londynie. W latach 2019-2021 był prezesem IWGA (International Vital Wheat Gluten Association/WPA (Wheat Protein Association). Jest również członkiem zarządu DAH (Deutscher Agrarhandel) i Südwestdeutsche Warenbörse


Tomasz Wika

Dyrektor Łańcucha Wartości Rzepaku Bunge na Europę oraz Lider Krajowy Bunge Polska Sp. z o.o.

Tomasz Wika dołączył do Bunge w Polsce, wcześniej ZT Kruszwica, w październiku 2004 roku jako Dyrektor Działu Handlu Towarami. Od 2006 do 2021 roku Tomasz pełnił funkcję Członka Zarządu odpowiedzialnego za Agrobiznes w Polsce. W 2021 roku awansował na stanowisko Dyrektora Europejskiego Łańcucha Wartości Rzepaku Bunge i Country Lead na Polskę.

Przed dołączeniem do Bunge, Tomasz był Dyrektorem Przemysłowym w Dossche (belgijski producent mieszanek paszowych dla zwierząt) oraz Dyrektorem Działu Zbożowego w Dalgety.
 
Tomasz jest absolwentem Akademii Rolniczej w Poznaniu (Polska)


Piotr Grela

Trader i praktyk rynków finansowych

Trader i praktyk rynków finansowych

Handlujący aktywnie na rynkach kontraktów terminowych, rynkach akcji i rynku Forex już ponad 25 lat

Założyciel Tradercom Investments  (firmy zajmującej się analizą walut i surowców na giełdach światowych) 

Współzałożyciel firmy zarządzającej funduszami Alternatywnych Spółek Inwestycyjnych oraz Alternatywnego Funduszu Inwestycyjnego Sigma One ( ASI ) - obie firmy wpisane do rejestru przez KNF 

Pierwszy Polak kiedykolwiek prowadzący szkolenie podczas prestiżowego The Traders’ Expo w Nowym Jorku w lutym 2016 i w Londynie w listopadzie 2013 podczas The World Money Show w Londynie – obok takich sław jak John Bollinger czy Jim Rogers

Jako pierwszy Polak prowadzący szkolenie podczas prestiżowego The Traders’ Expo w Londynie, w marcu 2012 

Prowadzący wykłady podczas znanej w całej Europie konferencji WallStreet i warsztatach Profesjonalny Inwestor organizowanych przez Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych 

Gość docenianego przez środowisko inwestorów międzynarodowego kongresu FxCuffs i Invest Cuffs 

Autor książki „Rynki Terminowe – koncepcja i systemy transakcyjne.


Michał Jaskowski

Country  Manager Louis Dreyfus Polska

Inżynier, Institut National Agronomique Paris-Grignon

1985-2023  Louis Dreyfus Company

1985-1990 Trader SEC Paris / LDC Group 

1990-1995 CEO Volagel Paris / LDC Group

Od 1995 LDC Polska


Sebastian Balcerek 

Market Lead rynku środkowoeuropejskiego w firmie Agreena Aps

Market Lead rynku środkowoeuropejskiego w firmie Agreena Aps, wiodącego programu i zarazem rynku zbytu dla certyfikatów węglowych potwierdzających niskoemisyjne praktyki upraw zbóż, roślin oleistych i innych produktów. Odpowiada za rozwój płynności rynku dobrowolnych redukcji emisji z rolnictwa w poszczególnych segmentach łańcucha dostaw w Polsce, Czechach, Słowacji i na Węgrzech.

Sebastian Balcerak wcześniej zajmował się pozyskiwaniem dofinansowania inwestycji w przemyśle rolno-spożywczym, m.in. prowadząc dział Credits & Incentives w firmie Cargill. Był również konsultantem ds. rozwoju rynku rolnego administracji rządowych w blisko 20-tu państwach Europy Wschodniej i na Bliskim Wschodzie. Jest członkiem Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego i Żywności.


Marek Matuszek
Kierownik Działu Śrut w Cargill Polska 

Od 10 lat zajmuje się Importem i dystrybucją śruty sojowej i słonecznikowej. 

Jego przygoda rozpoczęła się w Cargillu. Na początku w Cargill Starches and Sweeteners na Bielanach Wrocławskich, gdzie wspierał zespół handlowy. Po mniej więcej roku przeniósł się do Warszawy, gdzie zajął się stricte śrutą sojową i słonecznikową.



Giełda

14:00 - 17:00

To czas na nowe kontakty i spotkania z branżowymi partnerami.

Uroczysta kolacja 

19:00 - 01:00

W formie bogatego i zróżnicowanego bufetu gorącego, zimnej płyty oraz deserów.